Projecten

Hier geven we een overzicht van enkele lopende en voorbije projecten van Erfgoed Edegem.

Lopende projecten

 • Sint-Antoniusprocessie op de inventaris immaterieel erfgoed
  Erfgoed Edegem is één van de initiatiefnemers voor het traject om de Sint-Antoniusprocessie op de inventaris immaterieel erfgoed te krijgen. Het project werd opgepikt dor het CAG , het Centrum voor Agrarische Geschiedenis, dat alle Sint-Antoniusprocessies in Vlaanderen bundelt om de aanvraag te doen.
 • Herinventarisatie funerair erfgoed
  Naar aanleiding van de nieuwe rondleiding van de Historische Gidsen op de Edegemse begraafplaats, werd een grondige inventaris gemaakt van de graven. Deze inventaris is ondertussen al een paar jaar oud en dient dus een herziening te krijgen.

Voorbije projecten

 • Nocturnes van de Historische Gidsen van Erfgoed Edegem
  Tijdens de eerste reeks nam “de loteling” de bezoekers op sleeptouw door het fort anno 1870. Nadien werden de bezoekers in het kader van de herdenking van WOI tussen 2014 en 2018 meegenomen in de dagen dat Edegem in de Duitse zone kwam liggen.
   
 • Een kanon voor de Historische Gidsen
  In 2006 werd een kanon toegevoegd aan de rondleiding. Geen echt, maar een didactisch model op ware grootte dat door enkele erfgoedmedewerkers eigenhandig werd gebouwd. In 2016 werd het volledig opgeknapt om terug deel uit te maken van de rondleidingen.

 • Actualisering Inventaris Onroerend Erfgoed
  Erfgoed Edegem werkt projectmatig mee aan de actualisering van de Inventaris Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid.

 • Herdenking WO I
  Van 2014 tot 2018 werkte een projectgroep aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden. Naast lezingen, tentoonstellingen, theatervoorstellingen, een bosspel, straatnaamborden en nog zoveel meer, publiceerde de projectgroep 3 boeken over de gebeurtenissen tijdens deze periode in Edegem.

 • ...