Openmonumentendag

In 2024 organiseert de cultuurdienst opnieuw Openmonumentendag. 

Bewandel hun laatste tocht in fort 5

Tijdens openmonumentendag kan je in Edegem de laatste tocht van 16 soldaten herbeleven. Aan de hand van de openluchttentoonstelling en de interessante verhalen van de bijhorende gids ontdek je wie de 16 soldaten waren die in Fort 5 hun leven lieten voor het vaderland.

Wanneer: Zondag 8 september 2024 van 14 tot 17 uur.

  • Elk half uur start telkens een rondleiding met gids.
  • Les je dorst achteraf met een hapje en een drankje.

Waar: Binnenfort fort 5, via parking Vestinglaan

Prijs: Gratis

Maak deel uit van publieksproject in Fort 5

In de rand van de tentoonstelling 'Processen in hout' van Jaak Hillen in KNSTWRK creëert de kunstenaar samen met het publiek een monumentale installatie op het binnenplein van het binnenfort, in Fort 5.

Naar aanleiding van Open Monumentendag en in samenwerking met INTERLINIE kan iedereen deelnemen aan dit werk maar ook als toeschouwer is het zeker de moeite waard om het spektakel bij te wonen. Ook de tentoonstelling van Jaak Hillen op de eerste verdieping van het binnenfort kan u dan bezoeken.

We gaan op deze zondagochtend 8 september vanaf 11 uur het fort, gebouwd voor de eeuwigheid, uit duizenden tonnen aan bakstenen, luchten en oplichten met touw en bamboestokken. We bouwen in de lucht met stralen van licht.

Hiervoor kan zich een groep vormen van 30 vrijwilligers die drie uur tijd hebben, gestuurd door de kunstenaar, om al improviserend een kunstwerk tot stand te brengen dat een nieuw licht op dit fort zal doen schijnen. Het resultaat blijft staan tot het einde van de tentoonstelling op 15 september.

Inschrijven kan via info@knstwrk.be of in het VTC tijdens de openingsuren, Maar ook als toeschouwer ben je altijd welkom.

 

In het jaar dat lokaal bestuur Edegem niet deelneemt aan Erfgoeddag, neemt het deel aan Openmonumentendag. Deze vindt plaatst elke tweede zondag van september en zet monumenten, landschappen en archeologische sites in Vlaanderen in de schijnwerpers.

Openmonumentendag is een organisatie van Open Monumenten, het steunpunt voor onroerend erfgoed in Vlaanderen.