Onze-Lieve-Vrouw-Van-Lourdesbasiliek

Door de groei van de parochie werd de Sint-Antoniuskerk te klein. Aanvankelijk dacht men aan vergroting van deze kerk, maar de Eerste Wereldoorlog verijdelde de plannen. Uiteindelijk werd gekozen voor een nieuwe kerk in neobyzantijnse stijl naar een ontwerp van L.De Vooght. De aanbesteding werd door de firma Merckx-Verellen van Antwerpen aangenomen voor het toen reusachtige bedrag van 2.900.000 frank. De toren, die ongeveer 60 meter hoog is, het prachtig portiek en de grote koepel geven aan de basiliek een indrukwekkend voorkomen. Op dinsdag 8 september 1931 werd de eerste steen gelegd door Kardinaal Van Roey en op maandag 1 mei 1933 werd de kerk door hem ingewijd en voor de eredienst opengesteld. De basiliek heeft nagenoeg haar hele meubilering en afwerking te danken aan de vrijgevigheid van Mevrouw Farcy-Van Ael.

De muurschilderingen van P.Want, daterend van 1937-1939, zijn beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de toren hangt maar één klok, een gift van Majoor Boudewijn De Vriendt.

In Edegem sprak men gedurende jaren in de volksmond al over 'de basiliek'. Paus Benedictus XVI kende aan Onze-Lieve-Vrouw-Van-Lourdeskerk Edegem echter officieel de titel ‘Basiliek’ toe in november 2008. Het toekennen van deze titel aan de kerk was een mooi orgelpunt op het einde van het jubileumjaar 2008 dat in het teken stond van het 75-jarig bestaan van de koepelkerk, en de 150ste verjaardag van de verschijning van Bernadette in Lourdes, aan wie de grot aan de Hovestraat is gewijd.

De grot, gelegen aan de westzijde van de Basiliek, werd door P.Van Aelst in 1884 op zijn grond opgericht naar het voorbeeld van de grot van Massabielle in Lourdes. Ze werd ingewijd op 25 mei 1884 en werd een druk bezochte bedevaartplaats. In 1924 werd ze geschonken aan de kerkfabriek van Edegem. In 1934 plaatste P.de Roeck een kruisweg die de oorspronkelijke kruisweg van 1884 moest vervangen.

Je vindt de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek in de Hovestraat ter hoogte van het kruispunt met de Lourdeslaan.

Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek is lid van het netwerk open monumenten