Fort 5

Fort 5 is sinds 1977 eigendom van gemeente Edegem. Talrijke verenigingen vonden er hun thuis en er is voor ieder wat wils. Voor de kinderen is er in Fort 5 een speeltuin, speelplek voor motorische gehandicapten, ravotheuvel, speelheuvel, fit-o-meter en pétanque. Het speelbos ‘Dikke Bertha’ vind je op de buitenglacis bereikbaar via Donk en Parklaan. Hier kan je naar hartenlust ravotten en kampen bouwen. Een roetsjbaan en een boomhut maken het spel een stuk leuker en spannender.

De buitenspeelruimte van de IBO (Initiatief Buitenschoolse kinderopvang) De Speelclub met een geïntegreerd verkeerspark is toegankelijk voor het publiek na de openingsuren van het IBO.

Verder is er de bioklas die een belangrijke natuureducatieve functie heeft in het gebied (12 000 bezoekers per jaar) en een bijenpark. Tot slot vormen de forten belangrijke overwinteringsplaatsen voor vleermuizen. Om die reden zijn een aantal forten, waaronder Fort 5 te Edegem, aangeduid als habitatrichtlijngebied. Er gebeuren jaarlijkse wintertellingen door de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt. 70 à 90 vleermuizen (6 tot 9 soorten) overwinteren in ons Fort 5. In de zomer gebruiken de vleermuizen het fort als zogenaamde ‘zwermplaats’ waar ze een partner zoeken. Hierdoor heeft Edegem een belangrijke verantwoordelijkheid in het behoud van deze dieren. Een gedeelte van de contrescarpe aan de droge gracht van het binnenfort is al vleermuizenreservaat. Met steun van Europees en Vlaams geld worden nog meer kamers geschikt gemaakt voor het zwermen of de winterslaap. Ook de bestaande verlichting in en om het fort wordt omgevormd tot vleermuisvriendelijke ledverlichting.

De historische gidsen van Erfgoed Edegem verzorgen rondleidingen op het domein.

Fort 5 is het hele jaar door dagelijks open vanaf 6.45 tot 21 uur. Alle wandelwegen behalve die van het binnenfort zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Honden zijn welkom maar moeten aan de leiband behalve in de speciaal afgebakende hondenloopzone.

Fort 5 is lid van het netwerk Open Monumenten.