EDC voordelen bij lokaal bestuur Edegem sector vrijetijd

Bibliotheek

Soms is lezen niet meer zo evident. Je ogen laten je in de steek of je kan door een fysieke beperking geen boek vast houden. Geen probleem! De bibliotheek van Edegem heeft een ruim aanbod aan e-readers en e-boeken, grote letterboeken, luisterboeken en daisy-boeken.

 • E-readers en E-boeken

De bib heeft een aantal readers en een collectie e-boeken die je kan uitlenen. Je doet hiervoor een aanvraag via het digitaal aanvraagformulier. Op een e-reader kan je het lettertype naar keuze vergroten. Een e-reader is ook veel lichter dan een dik boek.

 • Lezen in grote letter: grote letterboeken

De bib van Edegem heeft een uitgebreide collectie grote letterboeken in allerlei genres: detectives, romantische en historische verhalen, familie- en streekromans, ... Een overzicht van onze grote letterboeken vind je in onze catalogus

 • Lezen met je oren: luisterboeken

De bib van Edegem heeft een uitgebreide collectie luisterboeken, ideaal voor mensen met gezichtsproblemen of voor wie niet lang een boek kan vasthouden. Of waarom geen boek beluisteren tijdens een lange autorit of een huishoudelijke klus? De uitleenvoorwaarden voor luisterboeken zijn dezelfde als voor boeken. Een overzicht van onze luisterboeken voor volwassenen vind je in onze catalogus.

 • Lezen met je oren: daisy-boeken

Daisy-boeken zijn luisterboeken die je kan lezen als een gewoon boek: je kan ze op je eigen tempo afspelen, doorbladeren of een digitale bladwijzer plaatsen. Daisy-boeken bestaan op een schijfje (daisy-cd) of digitaal (daisy-online-boek). De bib heeft enkel daisy-boeken op een schijfje. Digitale daisy-boeken kan je rechtstreeks of via de bib bij Luisterpunt aanvragen. 

Wil je graag een bepaald boek beluisteren? Kijk dan in onze catalogus of we het niet in luistervorm hebben. Anders kunnen we het misschien bestellen bij de Luisterpuntbibliotheek. De uitleenvoorwaarden voor daisy-boeken zijn dezelfde als voor boeken.

Belangrijk:

een daisy-schijfje lees je met

 • een daisy-speler: een testspeler kan je (gratis) uitlenen in de bib.
 • een computer/laptop (met daisy-software die je kan verkrijgen via de Luisterpuntbibliotheek of kan downloaden via hun website)
 • via een gewone cd/dvd-speler met mp3-ondersteuning, maar dan geniet je niet de voordelen van de daisy-structuur.

​               een daisy-online-boek kan je afspelen met

 • een daisy-speler met SD-kaart: een testspeler kan je (gratis) uitlenen in de bib.
 • een computer/laptop (met daisy-software die je kan verkrijgen via de Luisterpuntbibliotheek of kan downloaden via hun website: luisterpuntbibliotheek.be
 • een computer/laptop (streamen, deze webspeler onthoudt echter niet waar je de vorige keer gebleven bent)
 • een iPad, iPhone of iPod touch via de gratis Anderslezen-app
 • een Android-toestel via de gratis Anderslezen-app
 • Bib aan huis 

De Bib aan huis is een initiatief van de bibliotheek van Edegem. Een vrijwilliger komt bij de geïnteresseerden langs en noteert wat zij graag lezen. De gevraagde boeken worden geleverd en de gelezen boeken afgehaald. Dit aanbod is voor alle senioren, zieken, slechtzienden en mensen met een handicap die zich niet zelfstandig naar de bibliotheek kunnen verplaatsen. 

Cultuur

Een gidsenrondleiding georganiseerd door Erfgoed Edegem is voor de begeleider van mensen met een handicap gratis.

Sport

Kortingen kunnen bekomen worden als erkende Edegemse vereniging en als jeugd binnen bepaalde tijdsloten. Een sociaal tarief is niet voorzien.

In het intergemeentelijk zwembad Den Bessem te Mortsel kunnen Edegemnaren kortingen krijgen: jongeren van 4 tem 17j, senioren vanaf 65j en studenten op vertoon van hun studentenkaart betalen 2,20 EUR. Personen met een handicap betalen 2,20 EUR en hun begeleider mag gratis mee.

Jeugd

 • Speelpleinwerking SPED

Voor kinderen uit de lagere school die het eerste leerjaar gevolgd hebben en tieners tot 15 jaar.

Kinderen met een extra zorgbehoefte zijn welkom op SPED op voorwaarde dat de werking dit toelaat. Vóór de eerste deelname aan SPED bespreken de ouders met de hoofdanimatoren de zorgnoden van het kind. Indien de noden en/of mogelijkheden de draagkracht van de animatoren overschrijden wordt er niet ingegaan op de vraag van de ouders. Wanneer tijdens de speelpleinwerking blijkt dat de zorgbehoefte en de begeleiding toch te moeilijk is, wordt de samenwerking eveneens stopgezet.

Het dagtarief bedraagt 7 EUR.  Denk je in aanmerking te komen voor een sociaal tarief? Neem dan contact op met het OCMW, Terlindenlaan 1, 03 289 21 60.

Meer info?

https://www.vtckruispunt.be/