Geschiedenis van het diamantslijpen - Eddy Vleeschdrager

  • vr 10 februari 2023 van 19 tot 22.30  uur
Vijf eeuwen geleden heeft een zekere Lodewijk Van Berquem het basisprincipe van het diamantslijpen uitgevonden dat tot heden nog gebruikt wordt. Sinds die periode werd er in de literatuur steeds referentie gemaakt naar de Bruggeling. Tijdens het interbellum verloor Amsterdam zijn glorie als diamantcentrum ten voordele van Antwerpen. Dat een Belg op de koop toe het slijpen had uitgevonden was de druppel teveel voor onze noorderburen. Zij hebben dit afgedaan als een 'fabeltje'.

Het diamantslijpen heeft geen evolutie gekend tot het begin van de 20ste eeuw.

Maar de industriële revolutie heeft ook het diamantvak sterk veranderd, van een artisanaal beroep werd het slijpen een volwaardige industrie die naast de haven ook een steunpilaar was van onze Antwerpse en Belgische economie. Het steentje heeft ook een sociale revolutie ontketend, met onder andere de eerste achturige werkdag, het eerste betaald verlof enz.

Op het einde van de 20ste eeuw verdween het slijpen naar de lageloonlanden, maar in het begin van de 21ste eeuw heeft het WTOCD een revolutionaire werktuig/robot ontwikkeld. Zal die Antwerpen redden als diamantstad?


Details in : www.minerant.org/Programma.pdf
Jaarprogramma : www.minerant.org/MKA/programma.html

Locatie

Zaal Elzenhof
Kerkplein 3 , 2650 Edegem

Prijs

  • gratis

Organisatie

Mineralogische Kring Antwerpen vzw
P. Van den Bemdenlaan 107 , 2650 Edegem