Sint-Antoniusviering

Sint-Antoniuskerk
  • zo 23 januari 2022 van 9.30 tot 12 uur
Na een jaar thuisblijven weer een Sint-Antoniusviering en ommegang.

Zondag 23 januari 2022 is het weer hoogdag in Edegem. Naar jaarlijkse traditie vieren we dan de Heilige Antonius Abt, beter gekend als Sint-Antonius met zijn varken.
Om 9.30 uur is er een eucharistieviering, voorgegaan door E.H. pastoor Tom Schellekens in de Sint-Antoniuskerk. Daarna trekt de processie door het centrum van Edegem.

Er zal zoals vorig jaar geen verkoop van offergaven zijn, maar we vragen om toiletartikelen of niet bederfbare voeding te schenken. Deze gaven worden dan overgemaakt aan Gastvrij Edegem.
We aanvaarden de gaven in en aan de kerk van 9 tot 12 uur en ook langs de omloop van de processie.

De ommegang gaat dit jaar van de Sint-Antoniuskerk aan de Drie Eikenstraat door de Strijdersstraat en de Hovestraat tot aan de Basiliek en dan naar de Doeldvelstraat, de Strijdersstraat en terug naar de kerk. In de ommegang dragen de gildebroeders van de Sint-Sebastiaansgilde het beeld van de Heilige Antonius en vormelingen en communicanten zamelen gaven in. Ook leden van jeugdhuis Het varken van Sint-Antonius lopen mee.

Het schenken van gaven gaat al eeuwen terug en hiermee steunen we directe noden die nog steeds bestaan in de 21ste eeuw. Het was de orde van de Antonieten die varkens hield die gemerkt waren met een Tau-kruis. Ze werden geslacht en het vlees werd verdeeld aan de minderbedeelden. Vandaar de afbeelding van het varken bij Sint-Antonius.

Deze traditie bestaat al jaren in Edegem en de processie is nog de enige in de zuidrand van Antwerpen. We zijn ook volop bezig om de Sint-Antoniusviering te laten erkennen als immaterieel erfgoed.

De pastorale eenheid Maria Magdalena, het Basilicakoor, de Sint-Sebastiaansgilde, jeugdhuis Het varken en Erfgoed Edegem hopen jullie talrijk te verwelkomen, zowel in en aan de kerk, als langs de Edegemse straten.

Met de steun van Streekvereniging Zuidrand.

Meer info over de Sint-Antoniusviering op https://www.dezuidrand.be/antoniusprocessie

Locatie

Sint-Antoniuskerk
Drie Eikenstraat , 2650 Edegem

Prijs

  • gratis

Organisatie

Erfgoed Edegem
Terelststraat 1 , 2650 Edegem