Heb je ooit een vallende ster gezien? Dat zijn eigenlijk stukjes steen uit de ruimte die opbranden in onze atmosfeer. Maar wat gebeurt er als deze stenen hun reis overleven en op het aardoppervlak landen? Dan worden het meteorieten. Er is echter een minder bekende categorie: micrometeorieten, die kleiner zijn dan 2 mm.
Geloof het of niet, elk jaar valt er één micrometeoriet per vierkante meter van het aardoppervlak. In België alleen zijn dat ongeveer 30.528.000 micrometeorieten per jaar. Deze voortdurende regen van kleine kosmische puzzelstukjes biedt belangrijke aanwijzingen om ons zonnestelsel beter te begrijpen. Door micrometeorieten te bestuderen, kunnen we de geheimen van ons zonnestelsel ontsluiten.
Deze micrometeorieten, of kosmische stofdeeltjes, bevatten waardevolle informatie over de samenstelling van asteroïden, planeten en de oude geschiedenis van de vorming van ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden. Met haar onderzoek probeert ze die puzzelstukjes samen te leggen.
Op 30 januari 2024 werd Flore geïnterviewd in het programma 'Nieuwe Feiten' op VRT-Radio1, en haar relaas over micrometeorieten was zo enthousiast dat we haar onmiddellijk gecontacteerd hebben, met deze boeiende lezing als gevolg. Flore behaalde haar Master in de geologie aan de Universiteit van Gent, en werkte daarna aan de VUB aan een project over 'Het zonnestelsel ontrafeld: Traceren van de kosmische stof flux naar de aarde aan de hand van polaire sedimenten'. Dat leidde in 2024 tot het behalen van haar doctoraat. Daarna was ze nog werkzaam als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Kopenhagen, nogmaals in verband met micrometeorieten.
Alweer een lezing die je absoluut niet mag missen!
Details in : www.minerant.org/Programma.pdf
Jaarprogramma : www.minerant.org/MKA/programma.html
Locatie
Prijs
- gratis
Contact
- mka@minerant.org
- Website
- www.minerant.org
Organisatie
- Website
- www.minerant.org/index.html