De "Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification(CNMNC)" van de IMA (International Mineralogical Association) is belast met het valideren van mineraalsoorten, mineraalnamen en het behandelen van kwesties met betrekking tot mineralogische nomenclatuur en classificatie. Deze commissie bestaat uit meer dan 30 leden uit talrijke landen, die maandelijks de voorstellen onderzoeken die aan de CNMNC voorgelegd worden. Jaarlijks keurt de commissie gemiddeld meer dan 120 nieuwe mineralen en hun naam goed.
Gedurende de afgelopen 20 jaar werden de nomenclatuurregels in de mineralogie grondig aangepast, vooral door de introductie van de 'Dominant constituent rule', die de definitie van mineraalspecies gepreciseerd heeft in het kader van vaste oplossingen.
In deze lezing zullen de meest recente mineralogische nomenclatuurregels de revue passeren, en zal uitgebreid getoond worden hoe die nieuwe regels toegepast worden op de mineralogie van België.
Frédéric Hatert is hoogleraar mineralogie aan de Université de Liège (Universiteit van Luik). Dat hij bijzonder actief en productief is op het gebied van mineralogie in het algemeen, en mineralogie van België in het bijzonder blijkt overduidelijk uit zijn publicatielijst: we tellen momenteel ruim 550 publicaties in professionele tijdschriften. Daarenboven heeft hij talloze lezingen, cursussen, excursies en allerlei andere activiteiten op zijn palmares.
Sinds jaren is hij vice-chairman van de CNMNC (Commission On New Minerals Nomenclature And Classification), waar hij onder andere wereldwijd verantwoordelijk is voor naamswijzigingen van bestaande mineralen en mineralengroepen.
Hij is ook de eerste auteur van het boek 'Les minéraux de Belgique 2', dat in het boekenrek van zo goed als elke Belgische verzamelaar een plaatsje heeft.
In 2013 werd zelfs een mineraal naar hem genoemd: hatertiet. Dit mineraal uit de alluaudietgroep, met als formule Na2(Ca,Na)(Fe3+Cu)2(AsO4)3,werd gevonden in de fumarolen van de Tolbachik vulkaan op het Kamchatka-schiereiland in het uiterste oosten van Rusland, en genoemd naar Frédéric Hatert als eerbetoon voor zijn onderzoek van mineralen van de alluaudiet-groep. In 2026 kwam zijn naam nogmaals voor in een mineraalnaam, met de ontdekking en beschrijving van magnesiohatertiet. En... heet van de naald: het is nog niet gedaan. De nieuwe mineraalnaam calciohatertiet werd al goedgekeurd, en binnenkort zal de publicatie met de beschrijving volgen.
Deze lezing is dus een unieke kans om uit eerste hand van een superspecialist te horen hoe de IMA-regels tegenwoordig toegepast worden op nieuwe Belgische mineralen.
Mis deze gelegenheid zeker niet om je kennis te komen bijschaven op het gebied van de naamgeving van mineralen en de mineralogie van België!
De lezing zal in het Frans gegeven worden met Engelstalige tekst op de slides.
Details in : www.minerant.org/Programma.pdf
Jaarprogramma : www.minerant.org/MKA/programma.html
Locatie
Prijs
- gratis
Contact
- mka@minerant.org
- Website
- www.minerant.org